Om Falcon

Är du intresserad av att besöka vårt bryggeri? Kul!

Vänligen kontakta Karin på telefon 0346-72 12 53, så hjälper hon dig. Vi har också öppna visningar under sommaren, de hittar du här.

Bryggeriet ligger på Årstadsvägen en bit utanför Falkenberg. Du hittar det också på backyardbrew.se.

 

Snabba fakta:

Grundare: John Laurentius Skantze (1872-1944).

Startår: 1896.

Namnet: Efter staden Falkenberg där företaget startade under namnet Bryggeri AB Falken. Varumärket Falcon introducerades 1955 i samband med lanseringen av bryggeriets första starköl.

Produkter: Öl. Klassiska Falcon, en ljus smakrik lager i olika alkoholstyrka. Bayerskt, bryggd efter originalrecept. Säsongrelaterad öl som Julöl, Julmumma, Påskbrygd, Höstlager med flera.

Ägare: Danska bryggerikoncernen Carlsberg (sedan 1996).

Omsättning: Carlsberg Sverige omsatte 3,1 miljarder SEK 2010. Antalet anställda: ca 1.070.

Historien bakom Falcon

1883 flyttade sjökapten Carl Alfred Skantze med fru och nio barn till Göteborg. Yngste sonen och den blivande bryggaren John Laurentius var då elva år. Efter läroverket och Handelsinstitutet började han en utbildning till bryggare på företaget J W Lyckholm. Här jobbade han och slet i brygghuset sju dagar i veckan, fjorton timmar varje dag.

Efter två år var det dags för honom att gå vidare i utbildningen och bredda sina kunskaper på den internationella arenan. Nu började Skantze också smida planer på att starta ett eget bryggeri. Barndomsstaden Kungsbacka var ett tag förstaalternativ, men efter ett studiebesök i Falkenberg hade han bestämt sig. Till sin fästmö Frances Wallerius skrev han lyriskt att ”Falkenberg är en riktigt stor stad med sådant liv och rörelse på gatorna att man kan tro sig vara i en storstad”. Dessutom hade Falkenberg ett annat försteg framför Kungsbacka: god tillgång till rent källvatten.

John Laurentius Skantze

Skantze planerade sitt bryggeri metodiskt och han hade full koll på ett modernt begrepp som produktkvalitet. Helt avgörande för ölets karaktär och smak var det vatten som användes, och det absolut rena källvattnet kunde bryggeriet hämta i Falkenberg. I mer än fyra decennier fram till 1937 ledde John Laurentius Skantze framgångsrikt Bryggeri AB Falken, men familjen skulle fortsätta inneha viktiga poster i företaget i ytterligare 40 år. Under sonen Erland Skantzes ledning skapades varumärket Falcon i samband med att starkölet släpptes fritt 1955, och 1961 öppnades en ny produktionsanläggning i Falkenberg.

anstallda

I mitten av 1960-talet introducerades mellanölet på den svenska marknaden och Falcon började för första gången tappa öl på burk. Efter en lång period av expansion och framgångar på marknaden drabbades Bryggeri AB Falken av ekonomiska svårigheter när mellanölet avskaffades 1977. Företaget köptes av Pripps och fusionerades med Sandwalls i Borås. I samband med denna ägarförändring lämnade familjen Skantze ledningen av företaget. 1985 passerades nästa milstolpe i bryggeriets historia då Falcon AB skapades.

I mitten av 1990-talet köptes Falcon av den danska bryggerijätten Carlsberg, som 2001 fusionerade den svenska verksamheten och Falcon till Carlsberg Sverige. Falcon lever vidare i Carlsbergkoncernen som fortsätter att brygga öl i Falkenberg med detta anrika varumärke.