MARINAD

 

“Om livet ger dig citroner, gör marinad”, sade en gång en vis falk.

Den bästa grillmarinaden görs på öl, vilket förhöjer smakerna i såväl fläsk och nötkött som kyckling och fisk. Men öl har även en viktig funktion för det du grillar eftersom det innehåller en lätt syra och ett enzym som förbättrar konsistensen. Fisk marineras helst i ett ljust öl, vilket ger den en lätt citruston och gör den fast och sammanhållen på grillgallret. Kött marineras helst i ett mörkare öl, vilket gör det mört och fylligare i smaken.

Godaste marinaden

1 dl Falcon Bayerskt 2,1 % (kött), Falcon Alkoholfri eller Smakfull (fisk & kyckling)

1⁄2 dl olja

Färsk ingefära

Färsk röd chili

Vitlök

Salt


Gör så här

1. Finhacka chili och riv ingefära och blanda samman med öl, olja, pressad vitlök och salt.

2. Lägg det du vill marinera i en plastpåse och häll över ölmarinaden.

3. Förvara den lika kallt som du skulle . Kyckling och kött marineras med fördel över natten medan fisk bara behöver några timmar.


Om det inte gör för ont i hjärtat så häll gärna lite öl över kolet innan du grillar. Men kom ihåg – släck törsten, aldrig glöden.

 
 

FLER LIVSVIKTIGA ORD