HUR GÖR MAN ÖL?

Att brygga öl är inte lika lätt som att dricka det, men i grunden handlar det om att blanda samman och fermentera humle, malt, vatten och jäst för att låta det jäsa.

Om du brygger öl hemma så kan du alltså använda dig av en färdig ölsats och låta den jäsa. Såsom ett 120 år gammalt bryggeri så Falcon dock en egen Bryggmästare som arbetar med råvaror utifrån ett unikt framtaget recept.

Visste du att lager är något av det mest komplexa öl som går att brygga? Jodå, utan att skryta för mycket så kan vi i Falkenberg ändå konstatera att det krävs robust erfarenhet för att få till den perfekta balansen och beskan!

Denna process består av sex steg med inte alls så aptitretande namn.


Ölbryggningens 6 steg:

1. Mältning
Processen när korn blir till malt genom blötläggning och torkning. När kornet blötläggs börjar det gro och bilda viktiga enzymer som omvandlar stärkelsen till socker. Beroende på hur varmt man sedan torkar kornet får man olika typer av malt; 80°C ger pilsnermalt, 110°C ger karamellmalt. Ju mörkare öl, desto högre grad högre torkad malt har man tillsatt i ölen. Även om malt oftast görs av korn så kan det även göras av andra spannmål som vete vilket gör ett vete- eller majsöl.

2. Mäskning
Malten krossas, blandas med vatten och rörs om under några timmar medan det omvandlar stärkelse till socker. Mäsken, som det kallas, blir till vört.

3. Vörtkokning
Malten (det som nu är vört) möter humle! Det är här ölets beska uppkommer genoma att vörten får koka med humle.

4. Jäsning
Precis som det låter, men lite mer komplicerat, något som kan ske på 3 sätt. De flesta öl idag är underjästa, vilket innebär att en viss jästkultur används som låter jästen sjunker till botten. Det gamla sättet, vanliga i Storbritannien och Tyskland är överjäsning, varpå jästen stiger till ytan. Slutligen så innebär spontanjäsning att man inte tillsätter jäst alls utan låter luftens mikroorganismer jäsa, ja, spontant. Mest vanliga i Belgiska fruktbaserade öltyper.

5. Filtrering
De flesta öl filtreras för att få bort synliga rester från ölbryggningen. I Falcon Pilgrim 4,5% däremot, finns dessa rester kvar och fortsätter ge smak, färg och karaktär åt ölet. Att det inte filtrerats gör att det ser lite grumligt ut, och man kan vilja snurra på flaska medan man häller upp ölet för att få ut det mesta av smaken.

6. Pastörisering
Det sista steget var man tar död på ölets mikroorganismer och jäsningsprocess genom upphettning.

 
Falcon_fabriken.jpg