HUR GÖR MAN ALKOHOLFRI ÖL?

För att ett öl ska klassas som alkoholfritt i Sverige så har det max 0,5% alkohol. Man kan brygga alkoholfria öl på lite olika sätt.

Antingen så börjar man med att brygga ölet precis som vanligt, genom en sex stegsprocess, och när det är färdigt så tar man bort alkoholen på ett av två sätt: membran eller vakuumdestillering. När man använder sig av membran filtrerar man ölet på mikroskopisk nivå.

Av denna anledning har alkoholfritt öl ofta ett liknande pris som alkoholinnehållande öl – minst lika mycket tid har ju gått åt att producera det.

Men man kan också brygga ölet alkoholfritt från början, även om det inte heller är helt okomplicerat. Då arbetar man med kallkontakt eller lägre temperatur.

Vid kallkontakt kyler man ned vörten när den jäst till 0,5 %, vilket avstannar processen. På samma sätt kan man också koka vörten vid en lägre temperatur genom att sänka trycket på det.

 
Falcon_Alkoholfri_Lager.jpg